Международен Екслибрис Конкурс Варна

През 2014 година Арт Галерия Ларго създава Международен Екслибрис Конкурс Варна. От 2023 година съорганизатор на форума е Фондация за изкуство „Йордан Петков“. Конкурсът е биенале и се провежда на всеки две години. Мисията му е да популяризира изкуството на графиката и графичните техники в България и по света и в частност – да популяризира стойността и качествата на малките графични форми и по-точно екслибриса, като израз на изяществото, красотата и творческата мощ на произведенията на изкуството, дори и когато те са заключени в малка, ограничена по размер форма.

Какво представлява екслибрисът и каква е историята на неговото създаване?

Екслибрисът представлява миниатюрна графика. Наименованието екслибрис идва от латинския израз „ex libris“, което буквално означава „из книгите на…“ или „от библиотекета на…“. В зората на създаването им, първите екслибриси са представлявали гравиран или печатен знак, който бил отпечатван на вътрешната страна на корицата на книгата и е служел за ясно обозначаване на собственика й. В миналото екслибриси са си поръчвали собствениците на луксозни библиофилски издания и на големи колекции от книги. Задължителни елементи на този вид малка графика са текстът „ex libris“, името или инициалите на човека или институцията, за когото е сътворена творбата и графично изображение, което най-често е свързано с личността, интересите или характерна черта на поръчителя. Поради естеството на своето първоначално предназначение – да бъде поставян в книги, размерът на екслибриса обикновено е 7/5 см., 10/10 см., или друг по преценка на художника, но рядко надвишава 20/20 см. От тук идват сложните задачи, които стоят пред художниците, работещи в областта на това миниатюрно изкуство. Ограничени от размера, от характерните черти на човека, на когото е посветен екслибрисът, творците трябва да изпълнят специфичните изисквания и едновременно с това да могат да изразят творческата си идея, да намерят и вплетат най-подходящия шрифт, с който надписът да стои леко и елегантно и да се вписва хармонично в рисунъка на творбата.  По тази причина само изключително добри художници, майстори-рисувачи, артисти с тънък усет за детайла и развит психологизъм, както и с богато въображение, могат да работят в областта на екслибриса. В средата на XX век популярни стават т. нар. „колекционерски” екслибриси. Те вече не служат за обозначаване на собственика на книгата, а се поръчват от страстни колекционери на екслибрис, които ги разменят помежду си.

Варненският екслибрис конкурс и неговата история досега

От създаването на Международен Екслибрис Конкурс Варна през 2014-та година в петте му издания са взели участие над 850 автори от цял свят, а получените за участие творби са над 3300. Артистичен директор на конкурса и в петте му досегашни издания е известният български график Юлиан Йорданов. Във времето членове на журито са били българските художници Димо Колибаров, Христо Керин, Румен Нечев, Димо Миланов, председателят на Истанбулското екслибрис общество проф. Хасип Пекташ, Анна Тихонова – Йорданова от Беларус, която е художник и куратор на екслибрис колекцията на Музея за Модерно изкуство в Минск, известният украински график Константин Антюхин, Директорът на Международното Биенале на Графиката Варна и на Графичния кабинет на ГХГ „Борис Георгиев” Венцеслав Антонов, както и Нели Вълчева – директор на галерия Ларго.

Наградният фонд на конкурса включва първа, втора, трета награда и награда за млад автор. Във всяко издание се дава Награда на Сдружението на художниците – Варна – бронзов плакет. От второто издание на конкурса през 2016-та се присъжда Награда на журито и Награда за особени творчески постижения на името на Едуард Пенков. От четвъртото издание на Международен Екслибрис Конкурс Варна през 2021 г. се присъжда специална награда на името на Йордан Петков за екслибриси, създадени в негова памет. Йордан е основател на галерия Ларго и основен спомоществовател на конкурса от неговото създаване.

Защо е важен Международен Екслибрис Конкурс Варна за Варна и за България?

Естеството на изложбата на всяко издание на Международен Екслибрис Конкурс Варна е образователно по редица причини. Екслибрисът в столетията на своето съществуване се е развил и променил своето утилитарно предназначение. В наши дни той е по-скоро произведение на изкуството, отколкото печатан в книгите графичен знак. Във всяка от конкурсните изложби винаги се показват творби на над 120 художници от цял свят, представящи известни графични школи. Експозициите представляват богата илюстрация на съществуващите класически графични техники. Всички изброени причини правят показването на изложбата изключително интересно и атрактивно събитие и галерия Ларго като организатор получава подкрепа и покани за гостуване за всяко издание на конкурса.